Bale siana na polu

pixabay.com

Rozwój rolnictwa w Polsce

Rolnictwo to praktycznie podstawowa gałąź gospodarki, zapewniająca przetrwanie ludziom. Najważniejszą funkcją rolnictwa jest produkcja żywności.

Cała rewolucja związana z rolnictwem rozpoczęła się około 10 tysięcy lat temu, kiedy zaczęto uprawiać pierwsze rośliny. Jednak na nasze potrzeby wróćmy się maksymalnie wiek wstecz.

Rolnictwo kiedyś, a dziś

Dużą część rolnictwa w dawnej Polsce stanowiły sady. Nie brakowało też szkółek, na przykład będącej w posiadaniu Księżnej Lubomirskiej w Miżyńcu, skąd sadzonki były sprzedawane na cały praktycznie kraj. Ogrodnictwo w dawnej Polsce stanowiło znaczącą część rolnictwa. Obecnie również ogrodnictwo rozwija się całkiem dobrze. Asortyment sklepów ogrodniczych jest również całkiem spory.

Czasy PGR

Po Drugiej Wojnie Światowej państwo odgórnie zaczęło kształtować rolnictwo w polskiej wsi. Powstały duże gospodarstwa rolne tzw. PGR-y których szczątki możemy spotkać do dziś na większości obszarach kraju.

Racjonalne wykorzystanie zasobów

W tym czasie coś takiego jak racjonalne podejście w rolnictwie było raczej rzadkością. Poziom wyznaczał proces chemizacji oraz ilość zużytych nawozów. Bardzo dużo wiedzy na temat ogrodnictwa czy samego rolnictwa została zapomniana ze względu na państwowe odgórnie narzucone normy.

Przemiany polityczne w kraju w latach 80` nie ominęły także rolnictwa. Mimo, że gospodarka przeobraziła się na rynkową, to brak było w naszym kraju kanałów sprzedaży produktów rolnych.

Wpływ rolnictwa na środowisko

Wykorzystywane w rolnictwie środki zarówno ochrony roślin jak też nawozy nie są obojętne dla środowiska naturalnego. Do dziś borykamy się ze skutkami eutrofizacji wód. Głównym tego powodem jest brak odpowiedniego przekazu wiedzy na temat racjonalnego wykorzystania nawozów. To generuje nie tylko straty w środowisku naturalnym, ale też koszty w gospodarstwie.

Pole na tle nieba
pixabay.com

Nawożenie powinno być każdorazowo poprzedzone badaniem składu gleby w warstwie korzeni. Dawka oraz nawóz ma być stosowany w zależności od wymagań uprawianych roślin oraz rodzaju gleby. Dopiero nowoczesne gospodarstwa, gdzie prowadzony jest rachunek ekonomiczny zwraca się uwagę na takie aspekty i wybiera najbardziej korzystny wariant.

Wpływ środków ochrony roślin na zdrowie

Już od lat głośno mówi się we Francji czy innych krajach Europy Zachodniej, że substancje stosowane do ochrony roślin przed chorobami i szkodnikami mają także wpływ na ludzi. W Polsce również stosuje się wiele z nich.

Dlaczego rolnictwo, a w tym ogrodnictwo korzysta z chemicznych środków ochrony roślin

Obecne w handlu owoce czy warzywa posiadają idealny wręcz wygląd, są bez szram, narośli czy uszkodzeń charakterystycznych dla plonów z rolnictwa ekologicznego. Klienci wybierają owoce najmniej uszkodzone, jednocześnie są to te chronione przez cały okres wzrostu chemicznie.

Sad nowoczesny
pixabay.com

Produkcja rolna

Polska jest krajem w większości rolniczym. Do najważniejszych działów produkcji zaliczyć należy

  • drób – Jesteśmy trzecim z kolei największym producentem drobiu w Unii Europejskiej
  • jabłka – jeszcze w 2015 Polska była największym eksporterem jabłek na świecie
  • pieczarki – w produkcji Polska jest największa w Europie a eksporcie na świecie
  • skóry futerkowe – Polska wraz z Danią to najwięksi producenci skór w Europie jednymi z pierwszych na świecie

Ekstensywne Rolnictwo w Polsce

Ogromne rozdrobnienie gospodarstw w Polsce sprawia, że intensyfikacja produkcji nadal nie jest zbyt wysoka. Dotyczy to zwłaszcza małych gospodarstw poniżej 5 ha. Duża część rolników nie ma wykształcenia rolniczego posiada tylko wiedzę zdobytą przez lata prowadzenia gospodarstwa. Ma to wpływ na duży udział rolnictwa ekstensywnego w produkcji. Właśnie takie gospodarstwa decydują się na produkowanie wysokiej jakości płodów rezygnując ze środków chemicznych w uprawie roślin. Wydaje się, że produkcja klasy premium w tych gospodarstwach jest najbardziej opłacalnym rozwiązaniem.

Polska jest nadal czołowym producentem i eksporterem jabłek na świecie. Po zamknięciu rynku rosyjskiego, na który szło ponad 50% eksportowanych owoców nastąpił wzrost sprzedaży jabłek do krajów Bliskiego Wschodu, Kazachstanu, Litwy czy Białorusi. Dzięki temu jest mniejsza podatność naszego eksportu na embarga, daje też większe zyski niż w przypadku handlu z jednym odbiorcą. Drugim problemem jabłkowego interesu dla polskich sadowników jest rozwój tej gałęzi rolnictwa w krajach, które były naszymi dotychczasowymi odbiorcami. Za kilka lat zaczną one eksport jabłek. Na razie nasza produkcja w 50% idzie na przetwórstwo, a rynek owoców najwyższej jakości cały czas rośnie.

Źródła:

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.